Hygieniapassikoulutus ja -testi + kuljettajien ammattipätevyyspäivä
24.9.2025 08:00
REDU Lapin koulutuskeskus, Rovaniemi
Hygieniapassikoulutus ja -testi + mahdollisuus saada kuljettajien ammattipätevyysmerkintä
Elintarvikehygieenisellä osaamisella tarkoitetaan elintarvikealan työntekijöiden jatkuvaa tietojen ja taitojen päivittämistä sekä ajankohtaisten alaa koskevien muutosten huomioimista osana yrityksen omavalvontaa.
Elintarvikealan toimijan velvollisuus on varmistaa, että elintarvikkeita käsitteleviä työntekijöitä koulutetaan ja ohjataan
heidän työtehtäviensä edellyttämällä tavalla. Lisäksi henkilöillä, jotka elintarvikehuoneistoissa käsittelevät työkseen pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita, on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniapassi.
Käytännön hygieniaosaaminen on sitä, että hygieniapassilla osoitettuja tai muuten hankittuja tietoja ja taitoja noudatetaan jokapäiväisessä työssä.
Koulutuksesta on mahdollisuus saada kuorma- ja linja-autonkuljettajan ammattipätevyyteen liittyvä ammattipätevyysmerkintä.
Lainsäädäntö
Elintarvikehygieenisestä osaamisesta säädetään Euroopan unionin yleisessä elintarvikehygienia-asetuksessa (852/2004/EY)
ja kansallisessa elintarvikelaissa (297/2021: 19, 20, 75, 79, 80 §).
Osaamisen osoittaminen
Elintarvikehygieeninen osaaminen osoitetaan hyväksytysti suoritetun hygieniapassitestin kautta saatavalla, Ruokaviraston mallin mukaisella hygieniapassilla.
Elintarvikehygieenistä osaamista testataan seuraavilta eri aihealueilta:
* mikrobiologia
* ruokamyrkytykset
* hygieeniset työtavat
* henkilökohtainen hygienia
* puhtaanapito
* omavalvonta
* lainsäädäntö